top of page

Şarap ve yemek eşleştirmelerini unutun: Şarap ve insanları eşleştirmeyi deneyin...


Yiyecek ve şarap uyumu hakkında çok konuşuyoruz ve çok fazla etkinlik mevcut. Restoranlarda da yediğimiz yemeklerle şarap eşleştirmesi nispeten kolaydır çünkü iyi şarap seçer ve tek şarap tek yemek kombinasyonu yaparız. Ama sanıyorum eşleştirmelerde özellikle şarap ve insan eşleştirmesi konusunda daha fazla konuşmamız gerekiyor.

 

Kiminle içtiğime veya kime servis ettiğime göre şarap seçmeye dikkat ederim. Bu yüzden kiminle şarap içeceksem şarabımı yediklerimize göre değil içeceğim insana göre dikkatle düşünür ve seçerim. Konu şarap olunca damak zevkim oldukça geniş ve kalender meşrebim sayılır, ancak benim sevdiğim bazı şarapların bazı insanlar tarafından gerçekten beğenilmeyeceğini de biliyorum.

 

İş hayatımın dışında çevremdeki arkadaşlarımın büyük bir çoğunluğu şarap uzmanı değildi. Şu anda da yaşadığımız şehirde arkadaşlarımızın hiçbiri şarap uzmanı değil. Bazılarının şaraba bir ilgisi var, birkaçı butik şaraplarla daha ilgililer. Bu yüzden, akşam yemeği partilerine ev sahipliği yaptığımızda, yapmak istediğim son şey, akşamın sosyal akışına ayak uydurmak yerine onlara kolay şaraplar, hatta şarabı fark etmeye başlamalarını gerektirecek şaraplar vermekti. Fiyat kalite dengesi de tabi ki önemliydi. Bu akşamlar için seçilecek doğru şarap türünü her zaman biliyordum. Ancak bir süre sonra çok farklı kişiliklere sahip arkadaş grubumuzun, onlar için seçtiğim şarabı sevmelerini sağlamanın, geçeğinin akışını zaman zaman bozduğunu fark ettim.




 

Artık şarabı gerçekten seven ve şarap tatları oldukça özgün/doğal olan pek çok arkadaşım var. Hatta içlerinde şarap sektöründe profesyonel olarak çalışanlar da mevcut. Şimdi bu insanlarla akşam yemeğine tekno şarap ya da uluslararası tarzda bir kırmızı şarap götürmeyi hayal bile edemiyorum. Oldukça yüksek puan alan eleştirmen şaraplarının birçoğu içilmeden kalabiliyor. Şarabın ne olduğundan ziyade hangi ortamda kimlerle içilmesi gerektiği ve yanlış kalabalıklar için yanlış şaraplar olabildiğini artık biliyorum.

 

Yakın zamanda İstanbul’da bu teorinin bir örneğini yaşadım. Bazı şarap uzmanlarıyla birlikteydim ve CMC 2023’te dereceye girmiş bir şişe şarap sipariş ettik. Şarap benim gerçekten çok hoşuma gitti ama masanın geri kalanı şarabı çok sevmedi. Bu şarabın kötü olduğu anlamına gelmiyordu. Sadece bu şarap bu grup için yanlış bir şaraptı.

 

Şarap uzmanı arkadaşlarımla beraberken şarapta en ufak bir hatanın olamayacağını artık biliyorum. Bu yüzden sıradan veya biraz korkak şarapları seçmiyorum. Güvenli oynuyorum. Diğer arkadaşlarımla ise güvenli oynamak, asla bitmeyecek bir şişeyle sonuçlanabilir. Ya da arkadaş toplantılarımda şarabın içeriğinden ziyade ortamın ve grup içerisindeki kişilerin birbiriyle iletişim düzeyini göre belirliyorum. Bunlar nedir diye sorarsanız bunu bizzat bizim evdeki yemeklerde şahitlik edebilirsiniz. 😊

 

Şarabın güçlü bir kültürel unsuru var. Bu, kalite kavramlarından bağımsızdır (bu başlı başına bir tartışma konusu olabilir). Şarabı bilme becerisinin bir kısmı, içme durumu veya yiyecek seçiminden bağımsız olarak belirli bir kişi için doğru şarabı bulabilmektir.

 

Bu yüzdendir ki şarabı neyle yiyeceğinizden çok kiminle içeceğiniz de şarabın kalitesine ve lezzetine büyük katkı sağlayacaktır.

 

Kadehlerinizde keyif ve neşe hiç eksik olmasın

14 görüntüleme0 yorum
bottom of page