top of page

Şarap tüketicisine iyi anlatılması gereken bir konu: Şarap şişelerinde vidalı kapak kullanımı.


Araştırmalara ve karşılaştırmalı tadımlar; vidalı kapakların sadece hızlı dönüşen şaraplar için değil, aynı zamanda yıllandırılan şaraplar için de uygun olduğunu ortaya çıkardı.


Beyazların dünyası vidalı kapak kullanımına açık, ancak son yıllarda kaliteli şarap üretimi yaptığı bilinen birçok firmanın da kırmızı şaraplarda vidalı kapağı tercih ettiğini görüyoruz. İthal edilen vidalı kapaklar artık gümrük yoluyla aklanırken, aslında yalnızca sunulan şarabın kalitesine odaklanılması gerektiğinin de altını çiziyor. İtalya ve Fransa gibi ülkelerde gelenekçi üretim hala çok güçlü ve yaygın olsa da vidalı kapak kullanımının kaliteden bağımsız bir stil tercihi olduğu da daha fazla ortaya çıkıyor.


Dünya çapında, on şişeden dördü vidalı kapaklı şişeleniyor


Küresel pazar, özellikle son sekiz yılda şarap şişesi kapatmaya giderek artan bir ilgi gösteriyor. Stelvin ve Guala Closures tarafından bildirilen verilere göre, bugün on şişeden dördü vidalı kapaklarla şişelenmiş olup, tarihsel olarak daha gelenekçi Batı Avrupa'daki kullanım hala % 35’lerin altında.


Peter Godden liderliğindeki Avustralyalı araştırmacılar tarafından yapılan ilk deney 1999 yılına dayanıyor ve 8600 şişe Semillon şarabı 14 farklı kapağın (vidalı kapak, mantar, aglomere mantarlar ve sentetik mantarlar) karşılaştırılmasından oluşuyordu.  Amaç, üç yıllık test ve denemelerden sonra şarapların kimyasal-fiziksel ve organoleptik parametrelerinin on yıl boyunca gelişimini değerlendirmekti.


Bu ilk testlerde, tazelik kaybının ve zaman içinde renk değişiminin kükürt dioksit tüketimiyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğu ve dolayısıyla bunun kapakların performansını tanımlamak için kullanılabilecek hızlı bir ölçüm olduğu anlaşıldı. Başka bir deyişle, San Michele all'Adige'deki Edmund Mach Vakfı'nın araştırmacısı Profesör Fulvio Mattivi, kükürt dioksitin şişedeki oksidatif olayların kontrolünde bir antioksidan olabileceğini açıkladı. Avustralyalı araştırmacılar tarafından analiz edilen kapama setinde vidalı kapaklar, kükürt dioksiti ve bununla birlikte şarapların aroma ve renk özelliklerini koruma konusunda en iyi yeteneği göstermiştir. 


Vidalı kapaklar konusunda geçtiğimiz yıl mart ayında beş büyük şarap imalathanesi (Franz Haas, Graziano Prà, Jermann, Pojer ve Sandri ve Walter Massa) şarap ambalajında halka seçimlerinin önemini açıklamak ve önyargılarla savaşmak için "Gli svitati" projesi altında toplandı. Gli Svitati projesi, eleştirmenleri, şarap uzmanları, araştırmacılar ve sommelier’lerden oluşan bir grupla vidalı kapak kullanımı konusunda önemli bir çalışma gerçekleştirdi.



Çalışma grubunun yaptığı tadımlar arasında mantar ve vidalı kapak arasındaki farkı görebilmek adına karşılaştırmalı yıllandırılmış şarap tadımları da vardı. Karşılaştırmalı tadım için analiz edilen etiketler şunlardı: Graziano Prà'dan Soave Doc "Otto" 2010, Pojer ve Sandri'den Sauvignon Dolomiti 2007, Jermann'dan Venezia Giulia Bianco Igt "Vintage Tunina" 2013, Franz Haas ve Barbera'dan Pinot Noir "Schweizer" 2015 " Monleale” 2016, Vigneti Massa.


Araştırma kapsamında yapılan tadımların analitik sonuçları, tadıma getirilen ve aynı koşullar altında yaşlandırılan, ancak iki farklı kapakla paketlenen farklı seviyelerdeki şarapların bileşimlerini değiştirdiğini göstermeyi mümkün kılıyor.


Profesör Fulvio Mattivi, ikinci çalışmayla, özellikle de 2017 Timorasso'nun 20 şişesini analiz etti (taç kapak, Nomacorc reserva, mantar ve vidalı kapak ile şişelenmiş) ve 16 şişe 2018 Timorasso (Diam 10, Nomacorc reserva, vidalı kapak ile şişelenmiş).


Profesör Fulvio Mattivi: “Genellikle düşük Otr'ye (Oksijen İletim Oranı) sahip teknik kapatmaların yalnızca genç şaraplar için iyi olduğuna inanılıyor. Yaptığımız çalışmalar, kapatmalar arasındaki farkların uzun yıllandırmada nasıl daha belirgin hale geldiğini de göstermiştir. Vidalı kapaklı şişelerde, yıllar sonra şarap hala parlak bir renk gösterdi ve ideal organoleptik özellikler sundu. Hem kırmızı hem de beyaz şaraplar için bu tadımlarda vidalı kapaklı şişeler, en iyi mantarlı şişelerle eşdeğerdi. Bu nedenle, hassas şarapçılık perspektifinden bakıldığında, şarabın özelliklerine, şişede planlanan yıllandırmanın uzunluğuna ve istenen evrim tarzına göre kapak eşleştirmesini seçmek şarap üreticisine kalmıştır.” açıklamasını yapıyor.


Sürdürülebilirliğe odaklanmanın arttığı bu dönemde, enerji maliyetleri ve geri dönüştürülebilirlik açısından en az etkiye sahip çözümün daha iyi olarak tercih edilmesi gerekmez mi?


Eko sürdürülebilirlik çalışmaları da gösteriyor ki; tüketiciler eko-sürdürülebilir ambalajlara giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Bilinçli tüketiciler vidalı kapakları şaraba olumlu etkileri ile çevre dostu olması nedeniyle tercih ediyor.


Dekorasyon ve işlevsellik açısından sınırsız şekilde özelleştirilebilir alüminyum kapaklar, sürdürülebilirliğin sorumlu bir seçimini de temsil ediyor. Tüketicilerin özellikle beyaz şaraplarda daha fazla gördüğü vidalı kapaklar, şarap yapımcısının stilistik bir tercihidir; üreticilerin artık nihai tüketiciye vidalı kapak kullanım tercihinin doğru anlatılmasına odaklanması gerekiyor.

27 görüntüleme0 yorum
bottom of page