İtalya'da şarap üretiminin aşırı hava koşulları ve mantar hastalıkları nedeniyle bu yıl %12 düşmesi beklenirken, Fransa dokuz yıl aradan sonra ilk kez dünyanın en büyük şarap üreticisi olarak birinci sıraya yerleşebilir.
İtalyan Şarap Üreticileri Birliği UIV ve Assoenologi salı günü yaptığı açıklamada, aşırı hava koşulları ve mantar hastalıklarının üzüm bağlarını ciddi şekilde etkilemesinin ardından İtalya'daki şarap üretiminin bu yıl %12 düşerek 44 milyon hektolitrenin altına ineceğini söyledi.
Bu düşüş, İtalya'nın dünyanın en büyük şarap üreticisi konumunu kaybedeceği ve Fransa'nın dokuz yıl sonra ilk kez birinciliği geri alacağı anlamına geliyor.
Gıda ve tarım enstitüsü ISMEA ile ortak bir açıklama yapan üretici birlikleri, kuzey İtalya bölgelerinin üretimde %0,8'lik küçük bir büyüme kaydedeceğini belirtti. Ancak hasat tahmin verilerine göre, kötü hava koşulları ve plasmopara viticola adlı mantarın etkisiyle üretimin orta bölgelerde yaklaşık %20, güneyde ise yaklaşık %30 düşmesi bekleniyor.
İtalya Önoloji derneği Assoenologi'nin başkanı Riccardo Cotarella, "Karşı karşıya olduğumuz hasat çok zorlu bir hasat ve her şeyden önce ilkbaharın sonunda ve yazın başında tüylü küf, seller, dolu fırtınaları ve kuraklık gibi patojenik hastalıklara neden olan iklim değişikliğinin etkileri ile daha da zorlu bir hale gelmiştir" açıklamasını yaptı. Ancak Cotarella, şarap kalitesinden ödün verilmeyeceğini de belirtti
.
Buna karşılık, ISMEA'nın üst düzey yöneticisi Livio Proietti, mevcut stokların son altı yılın en yüksek seviyesi olan 49 milyon hektolitrenin üzerinde olması nedeniyle üretimdeki düşüşün de endişe yaratmaması gerektiğini, sorunun, üretilen hacimler açısından İtalyan liderliğinin kaybı değil, daha ziyade fiyatları düşüren iç ve dış talepteki yavaşlamadan kaynaklı olduğu açıklamasını yaptı.
2023 yılında yaşanan zorlu hava koşulları ve bağ hastalıkları, birçok şarap ülkesini de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiye için de 2023 hasadı İtalya’dan pek farklı durumda değil gibi gözükmektedir. Özellikle Denizli – Çal bölgesi yetkililerinden yapılan açıklamalara göre, 2023 hasadında %70- %80’lere varan üzüm kayıpları olduğu belirtilmekte. Çal bölgesinin Türkiye’de en fazla şaraplık üzüm üreten bölgesi olduğu düşünülürse Türkiye’deki üreticiler için de bu yıl oldukça zorlu geçmesi bekleniyor.
Yaşanan bu olumsuzlukların ve hasat kayıplarının şarap fiyatlarına nasıl bir etkisi olacağını da önümüzdeki günlerde görmeye başlayacağız.
(Bir hektolitre, 100 litreye veya 133 standart şarap şişesine eşdeğerdir.)
Kommentare