top of page
  • Yazarın fotoğrafıFilizH

AB, Şarap Sektörü Etiketleme Düzenlemelerine Yeni Kurallar Getirdi


Avrupa Birliği, şarap endüstrisiyle ilgili etiket içerik kuralları ve ambalajlama ile ilgili çeşitli değişiklikler yaparak yürürlüğe koydu. Yeni uygulamalar 8 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.


Yeni kurallara göre;

  • Artık üretici hammadde olarak taze üzüm yerine üzüm şırasını kullanmış olsa bile, içerikte sadece "üzüm" ifadesinin yer alması yeterli olacak.

  • Ayrıca tatlandırma ve diğer katkı maddeleri için onaylanmış maddeler de içerik maddesi olarak kabul edilerek etiket üzerindeki bilgilere dahil edilecek. İlave edilen sakaroz veya konsantre üzüm şırası da ayrıca beyan edilecek.

  • Diğer katkı maddeleri ile ilgili olarak da ayrıca şarabın asitliğini düzenlemek veya stabilize etmek için kullanılan katkı maddelerinin de belirtilmesi gerekecek.

  • AB, etiketler basıldıktan sonra da şaraplara zaman zaman katkı maddeleri eklenebildiği gerçeğinden yola çıkarak, nihai şarapta yalnızca bir tane bulunsa bile, içerik maddeleri arasında asitlik düzenleyiciler ve stabilizatörler kategorilerinden en fazla üç madde listelenebilecek.

  • Alerji veya intoleransı tetikleyebilecek katkı maddeleri de diğer gıda ürünlerinde olduğu gibi AB yönetmeliklerinde diğer gıdalara yönelik olarak öngörülen terimlerle tanımlanacak.

  • Karbon dioksit, argon veya nitrojen gibi gazların kullanımı, şarabın "Koruyucu bir atmosferde şişelendiği" belirtilerek etiket üzerinde beyan edilecek. "Şişeleme koruyucu atmosferde gerçekleştirilmiştir" demek de yeterli olacak.

  • Köpüklü şaraplara eklenen katkı maddeleri "üzüm şırası" gibi parantez içinde belirtilecek. Bu, dozajın zenginleştirici ajanlardan ayırt edilmesine yardımcı olacağı düşünülmüş.

  • Alkolden arındırma işlemine tabi tutulmuş ve sonunda %10'dan daha az alkol içeren üzüm ürünleri, minimum dayanıklılık tarihini etiket üzerinde gösterecek.


Köpüklü şaraplar artık "kapaksız"

Bu yeni yönetmelik ile köpüklü şarapların görünümü de yeniden tanımlandı. Mantarların ve tel kafeslerin genellikle folyoyla kaplı kalması gerekirken, maliyeti düşürmek veya atığı azaltmak gibi operasyonel nedenlerden dolayı üreticiler ve şişeleyiciler bu uygulamadan vazgeçmeyi seçebilecekler. Ancak folyonun bulunmamasının tel kafesin istenmeden açılması veya kurcalanması gibi güvenlik riski oluşturmaması için önlem alınması şartıyla.


AB'nin bu yeni kararları birçok üye devletten tepki gördüğü gibi destekleyen üretici sayısı da oldukça fazla. Örneğin Almanya'da VDP Şaraphanesi Peter Lauer, kapsülsüz köpüklü şaraplarını onaylamadığı için şarap yetkililerine karşı yasal işlem başlattı. Ama eş zamanlı olarak Şampanya'daki bazı üreticiler de kapsülü kullanmaktan vazgeçiyor. De Sloovere-Pienne şarap imalathanesi, çevresel ve sürdürülebilirlik nedenlerinden dolayı kapsül kullanmayı tercih etmiyor ve bunun yerine şişenin kapağını kağıt etiketle kapatıyor.


Türk şaraplarının AB ülkelerine ihracatında da bu kuralların geçerli olup olmadığı ile ilgili henüz elimizde net bir bilgi yok. Zira yukarıda belirtilen bu kurallar AB üye ülkeleri üreticilerini kapsıyor. Yine de konuyla ilgili gelişmeleri takip edip ihracat için üretilen şarapların etiketlerinde ne tür bilgiler olması gerektiği konusunda yeni bilgileri sizlerle paylaşacağız.

15 görüntüleme0 yorum

留言


bottom of page