Değişen tüketim alışkanlıkları her sektörde olduğu gibi şarap sektöründe de farklı şarapların üretilmesine neden oldu. Dünyanın popüler gündemi tüketim alışkanlıklarımıza da zaman içinde şekil vererek geleneksel ürünlerle birlikte günümüz tercihlerine uygun ürünler üretilmesine de neden oldu. Şarap sektörü de bu trendlerden ve koşullardan nasibini alarak tüketici tercihlerine cevap vererek “Alternatif Şarap” kategorisi altında farklı ürünler geliştirdi.
"Alternatif şaraplar" olarak adlandırılan şaraplar günümüz terminolojisi ile organik, biyodinamik, doğal, alkolsüz, sürdürülebilir veya sülfit ilavesiz olarak tanımlanabilir.
Yeni yeni şekillenen alternatif şarap pazarı, yakın zamanda tüketim eğilimlerini kapsayan çok önemli bir araştırmaya imza attı. Yakın zamanda yapılan bu pazar araştırması, yeni isimlerle anılan kategorilerin pazar potansiyelini ortaya koyarak hangi kategorinin pazar değerinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
(Kaynak: IWSR)
Genel satış rakamlarına baktığınızda organik şarabın genellikle geleneksel şaraplardan daha pahalı olduğu görülmekte ve bu ederi hak ettiği düşünülmektedir.
Çevre dostu olma özelliği de daha çok tüketicilerin zihninde sürdürülebilir şekilde üretilen şaraplarla ilişkilendirilmektedir.
Doğal şarap kavramının herhangi bir (yasal) tanımı olmamasına rağmen, tüketicilerin hala bu kavramla, çoğunlukla olumlu olmak üzere, olumlu çağrışımları olduğu görülmektedir.
Alternatif şaraplar için tüketici pazarları (Kaynak: IWSR)
Yapılan bu araştırma ile birçok şarap pazarında sürdürülebilirlik ve bununla ilgili faktörlerin şarap seçiminde önemli rol oynadığı ve gün geçtikçe bu ürünleri tercih eden tüketici sayısının arttığı görülmektedir.
İngiltere ve ABD'de, sürdürülebilir şaraplar için daha fazla para ödemeye istekli şarap tüketicilerinin oranı da 2021 ile 2022 yılları arasında ciddi bir artış gösterdi. ABD'li tüketicilerin neredeyse yarısı, seçim yapmaları durumunda her zaman sürdürülebilir tarım uygulamaları ile üretilen bir şarabı seçmektedir ve bu çoğunluğu X ve Y kuşağı tüketicileri oluşturmaktadır.
Yapılan bu önemli araştırma Ekim 2022'de Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Danimarka, Fransa, Hong Kong, İrlanda, Japonya, Yeni Zelanda, Portekiz, Singapur, Güney Kore, İspanya, İngiltere, ABD ve Çin'de düzenli şarap içenler arasında yaklaşık 19.835 şarap tüketici ile gerçekleştirildi.
Bu araştırma da gösteriyor ki; şarap üretimi köklü bir kültüre sahip olsa dahi değişen dünya ve iklim koşullarına bağlı olarak, duyarlı tüketicilerin tercihleri ile farklı kategorilerde şekillenmeye devam ediyor.
Bugün Fransa, İtalya ve İspanya gibi köklü şarap üretim kültürüne sahip ülkeler de değişen tüketici eğilimlerini karşılamak üzere pazara farklı kategorilerde ürünler sunuyorlar. Üretim tekniklerinin yanı sıra bu yeni kategorilerde üretilen şarapların pazarlanması konusunda da birçok ülkede farklı pazarlama çalışmaları yürütülmekte.
Dünyanın en eski şarap üretim bölgelerinden biri olsak da ülkemiz, şarap üretimi konusunda hala şarap üreten ülkelerin oldukça gerisinden geliyor. Kim bilir belki bir gün biz de kırmızı, beyaz ve roze şarap dışında alternatif şarap kategorisinde önemli markalar çıkarabiliriz.
Müsadenizle bir de "Vegan Şarap" eklemek isterim.. Yumurta akı ile durultma yapılmamış, ve üretiminde hayvansal hiçbir unsur kullanılmamış şarap.
Benim için en önemli kriterlerden biri doğal kabul mayası ile yapılmış, yani ek endüstriyel maya veya maya yemi eklenmemiş "Wild Fermented" şarap. Bir üzümün potansiyelinin ve bir terruarın farkının en güzel ancak bu yolla ortaya çıkacağını düşünüyorum. Büyük üstad Yusuf Sabit Ağaoğlu'nun Ankara Kalecik'teki tesisi Tomurcukbağ'da yaptığı Trajan markalı Kalecik Karası şarapları bu anlamda ilk aklıma gelen örnek. Etiketlerinde de Doğal Şarap yazar. Maya teknolojisi inanılmaz gelişti, özellikle Danimarka bu alanda öne çıkan ülkelerden biri. Ne tip şarap yapmak istiyorsanız ona göre ısmarlama maya alabiliyorsunuz, ve bu şarabın tadını doğrudan etkiliyor.